Men Famagusta är ju alldeles öde - vad ska du där och göra?Jag är och har alltid varit mycket intresserad av historia.
I gymnasiet valde jag extra kurser i ämnet och läste sedan vidare på universitetet. 
Historia fascinerar. Både den 4000-åriga och den mer närtida.

Jag har besökt Kreta två gånger och Cypern två eller tre gånger.
Inte förrän efter båda mina besök på Kreta insåg jag att Knossos, där man hittat fantastiska lämningar från den Minoiska kulturen, ligger just på Kreta. Hur kunde jag missa det?
Det känns inte i närtid troligt att jag åker tillbaka, men man ska aldrig säga aldrig. 

Jag har besökt Cypern två eller möjligtvis tre gånger, minns inte riktigt.
Ön är sedan många år delad i två delar, den södra är grekcypriotisk och den norra turkcypriotisk. Gränsen bevakas av FN.

1974 blossade konflikten mellan de båda sidorna som mest och området Famagusta och närmare bestämt delen Varosha som då var en av Cyperns mest blomstrande semesterorter utrymdes titt som tätt på grund av striderna. En dag på sensommaren 1974 ljöd larmet ännu en gång och invånarna utrymde. Föga anade de då att de aldrig mer skulle få återvända. Eller i alla fall inte ännu i skrivande stund.

De lyxiga hotellen står sedan den där dagen tomma och förfaller, staden liknar numera snarast en spökstad. Det ryktas att folk lämnade mitt upp i det man höll på med och på ett bord ligger pengahögarna kvar i väntan på att fortsätta räknas. Men kanske är det bara en skröna för tillräckligt nära för att se med egna ögon kommer man inte.

Stadsdelen är inhägnad med taggtråd, oljefat och presenningar och hela stadsdelen förbjuden att vistas i. Ogräs och kaktusar har tagit över asfalten. Anledningen till att området förfaller är punkt 5 i resolution nr 550 av FN:s säkerhetsråd, antagen 1984, som slår fast att endast invånare i dåvarande Varosha ska få bosätta sig i området igen.

Som turist kan man åka till platsen och spana in genom stängslen och de större resebolagen anordnar till och med utflykter dit. Trots det har jag aldrig varit där. Jag har till och med haft biljetter bokade en gång. Det var på min resa till Cypern med min vän Hanna, men då hade det blivit en miss med bokningen och vi fanns inte med på listan och fick därmed inte heller plats på bussen.

Det var också i samband med den bokningen som Hanna myntade det som fick bli dagens rubrik. När jag med stor entusiasm meddelade vad jag ville göra under veckan och Hanna spanar in aktiviteterna i broschyren vi fått. Så tittar hon på mig och utbrister förvånat:

- Men Famagusta är ju alldeles öde - vad ska du där och göra?

Ja uppenbarligen inget alls eftersom det verkar vara min lott i livet att inte komma dig. Har jag missat nåt?

Kommentarer

Mest läst: