Tjej of the day - Harriet

Tycker du att det börjar bli lite tjatigt? Undrar du varför det dyker upp ett inlägg om någon random kvinnlig bekantskap till mig här dag ut och dag in? Då kanske du har missat detta inlägget? Jag kommer kanske inte varje dag skriva så målande, jag kommer kanske inte varje dag hitta alla de där bilderna från arkivet som blir pricken över i:et på texten. Men varje dag skall en kvinna hyllas. Om så bara med ett enda ord.

Vi kvinnor behöver bli bättre på att hylla varandra. Det börjar ju för tusan redan som barn. Vi kan inte leka tre tjejer. Vi är avundsjuka på den snyggaste tjejen i klassen. Och så fortsätter det upp i vuxen ålder. Om någon av de kvinnliga bekanta lyckas, då kan det hända att vi snuddar förbi tanken att "hon ska minsann vara lite mer märkvärdig än alla andra". Istället för att hylla henne, istället för att inspireras av henne och peppa henne vidare. Istället blir vi kanske avundsjuka och känner oss hotade. DÄR, just där måste vi börja i vår strävan efter jämställdhet. Vi måste lägga en bra grund med att hylla och peppa varandra.

Genom åren har jag haft en mängd olika chefer och många av dem har varit kvinnor. Flera av dessa kvinnor är mina största inspirationskällor än idag. Flera av dem finns fortfarande kvar i min bekantskapskrets. En av de där kvinnliga cheferna som peppade mig att bli en bättre medarbetare och ledare, en av de där kvinnliga cheferna som hade ett uttalat mål att lyfta andra, både manliga och kvinnliga, kollegor och chefskollegor - det är Harriet. 


Det är många år sedan vi jobbade ihop nu men jag minns fortfarande flera av dina egenskaper och försöker ta efter dem i mitt medarbetarskap och som ledare. Jag uppskattade din förmåga att visa förtroende för dina anställda och kollegor. Att backa upp i alla lägen. Även när det behövdes hjälp att visa vägen om man misslyckats så kände man ditt odelade förtroende. Alltid en andra chans. För dig var dina medarbetare viktigare än du själv. Och egentligen var ditt mål att se till att din verksamhet var så självständig och självgående att du själv inte behövdes. Du ville helst rationalisera bort dig själv, då hade du nått ditt mål. Och för oss som jobbade med dig och för dig var det det ultimata beviset på att du litade på oss. Och en chef med dina egenskaper behöver aldrig vara orolig, dina medarbetare blir lojala under ditt ledarskap.

Harriet - energiknippe och solstråle. Alltid med ett leende och en positiv inställning. Alltid med förmågan att se personen, människan.

Fotocred: Maria (Harriets dotter)
Harriet - livsnjutare och Chelsea-fan. Och inte vilket Chelsea-fan som helst. Ikväll är du på Camp Nou och stöttar dem. Och skulle det vara så att du som läser tycker att Harriets nuna verkar bekant då kanske du har sett henne såhär:Vill du läsa de övriga hyllningarna? Klicka dig då vidare hit.

Kommentarer

Mest läst: