Tjej of the day - alla andra dagar


Igår var det Internationella kvinnodagen. En viktig dag. Även att jag inte, som jag brukar kalla det, är militant feminist så inser jag värdet av denna dagen. Inte minst för kvinnor i andra delar av världen som inte alls har de rättigheter och förutsättningar som vi har här i vårt land.

Ett par inlägg i flödet den dagen fångade mitt intresse mer än alla andra och fick mig att tänka till.

Det var ett inlägg på Facebook av en tidigare (manlig) chef till mig som skrev:


De andra 364 dagarna på året är de som faktiskt gör skillnad för jämställdheten. 

Och ett inlägg på Instagram av Mia Parnevik som skrev:

HAPPY INTERNATIONAL WOMANS DAY ❤️ I love being a woman. I have always loved building people around me up, give them love. ❤️ Not seeing other woman as threats but empower each other.

Visst är det så. En dag gör ingen skillnad egentligen, det är bara ytterligare en dag i handlarnas jippo när presenter köps och blommor handlas. Det är att få in tänket i vardagen som är det viktiga. Och så kloka Mia. Som tänker steget längre. För vad vi kvinnor än säger så är vi inte de bästa på att lyfta varandra. Vi klagar på att männen sätter käppar i hjulet för oss men glömmer att vi gärna själva ger andra kvinnor en svårare vardag om vi känner dem som ett hot. Genom mina 40 jordeår har jag stött på många kvinnor som ser andra kvinnor som större hot än män om det exempelvis handlar om karriär och vi är väldigt duktiga på att vara avundsjuka på varandra snarare än att lyfta varandra. Du sätter huvudet på den berömda spiken Mia. Och det tänkte jag dra mitt strå till stacken för att ändra på.

Så. Alla andra dagar. Utom just Internationella kvinnodagen. Alla andra dagar det kommande året kommer jag här i min lilla blogg, lyfta en annan kvinna eller tjej. Det kan handla om någon jag känner väl eller ytligt, om någon i min innersta krets eller en kändis. Men det handlar alltid om en kvinna som på något sätt satt sina spår hos mig och som jag vill hylla.

Hon jag tänkte börja med har förmodligen redan slutat läsa detta inlägg. Hon läser min blogg ibland men anser att jag skriver lite för långt och att hon inte orkar läsa. Helt okej med mig. Hon berättade det härom dagen. Och här kommer en av de där egenskaperna jag tänkte hylla henne för. Rakheten.

Hon är möjligen lite velig ibland men när hon väl vet vad hon vill då vet hon det och satsar tusen procent utan tvekan. Utan den bestämdheten hade hon förmodligen inte lyckats få mig på bättre tankar och tänka om när det gäller frågan om barn. Jag var nämligen av den åsikten att jag inte ville ha några barn när vi träffades. Men hon fick mig att ändra mig och för det kommer jag att vara henne evigt tacksam. Mer tacksam än vad någon någonsin kan förstå. Utan den bestämdheten hade jag aldrig fått äran att bli den andra mamman till våra fantastiska juveler.

Många kvinnor jag träffar som har fött barn berättar ofta att man gärna skulle vilja vara med exempelvis en väninna för att uppleva en förlossning vid sidan av. Det har jag fått äran att vara. Den kraft och den styrka denna kvinna visade vid båda förlossningarna är magisk och känslan kommer jag aldrig att glömma.

Vi har långt ifrån alla gånger samma åsikt eller inställning till saker, särskilt inte numera. Men som en person svarade en gång när hon frågade om vi skulle leva tillsammans för evigt:
- Henne blir du aldrig av med.
Nej, mig blir hon aldrig av med och jag blir aldrig av med henne. Vår sista utmaning tillsammans blir nu att vara de allra bästa mammor vi kan vara tillsammans men var för sig. Kanske den svåraste utmaning man kan ställas inför.

Den första av de 364 kvinnorna jag vill hylla är min före detta fru. Tack för många fina år tillsammans. Utan dem hade jag inte varit den jag är idag. Tack för två underbara barn. Du har en given plats i mitt hjärta och jag finns alltid där för dig och barnen. Nu och för alltid.

Med liten B, bara ett några timmar gammal.

Vill du läsa alla andra hyllningar? Klicka dig vidare hit.

Kommentarer

Mest läst: