2017 på Spotify på mitt sätt

Det finns en funktion i Spotify som gör att man kan se vilka låtar som är årets mest spelade. Föga förvånande är det i mitt fall denna - och nej, jag kan inte enbart skylla på mitt stora hjärta här, jag är faktiskt ganska förtjust i låten själv. Blir liksom glad av den.


Men egentligen är jag inte i så stort behov av den där funktionen då jag sedan några år tillbaka gör mina egna årslistor och även om de ligger i en annan ordning i den så kan man återfinna i stort sett alla av de mest lyssnade låtarna i min lista för 2017.

Det funkar såhär, så fort klockan slår tolv på nyårsnatten skapar jag listan, eller ja, i alla fall när jag hör den första låten som platsar på listan. Det kan ibland dröja någon dag. Och låtar som platsar på listan kan dyka upp på vitt skilda sätt och det är också anledningen att detta blogginlägg kom till. Det behöver inte vara en ny låt, det kan vara en gammal som upptäcks, alternativt en gammal som återupptäcks under året. Och när jag sedan lyssnar igenom listan påminns jag om var jag var och vad som hände när jag lade till just den låten. Och jajamen, du har fattat rätt, det är de där små tillfällena jag tänkte berätta om nu. För dig om du vill läsa och för mig för att minnas vartefter listorna blir fler.

Voilá - här är 2017 års lista bestående av 51 låtar som totalt tar upp 2 timmar och 53 minuter av ditt liv. Alla låttitlar är länkar till låtarna på Spotify och kan du inte hålla dig kan jag rekommendera dig att scrolla längst ner i detta inlägg för hela listan.

Tillagd i listan som årets första låt den 23 januari. Jag minns att jag höll på att lägga till den i förra årets lista av bara farten. Låten hade jag hört förr men inte kommit ihåg att spara ner. Nu hör jag den i den lilla bilen vi hyrde en dag på Gran Canaria och lägger till som första låt någonstans på vägen mellan Meloneras och Las Palmas.

Tillagd i listan som årets andra låt den 26 januari. I kalendern står det "Poolen 5 timmar" och på Instagram skildrades det på detta sätt


Jag låg vid poolen och kikade på vattengympan. I högtalarna skrålade denna låt.

Låt tre läggs till den första dagen i februari och är resultatet av att Andreas lyssnar på en lista med nya låtar och jag fastnar. Kort och gott.

Som vanligt i början av februari dyker de upp. Melodifestivalsbidragen. Och denna blev ju som jag redan avslöjat den mest lyssnade låten under året. Den lades till i listan samma dag som den var med i sin deltävling den 4 februari. Bidraget gick till andra chansen och där fick vi kika på den live lilla V och jag. 

Ett annat fenomen under mellotider är att det dyker upp gamla bidrag i minnet som måste väckas åter till liv. Den 11 februari när vi kommit hem från ett dygn i Stockholm med Phantom of the opera, flightspotting och MoS tyckte jag uppenbarligen att det var dags att återuppleva Sonjas bidrag från 2006. 

22 februari och till listan fogas FO&O:s bidrag till Mello. Ett av Victorias favoritbidrag som också kunde beskådas några veckor senare på andra chansen i Linköping.

Dagen efter den sista deltävlingen släpptes alla bidrag, även de som gått vidare till final direkt och det märks i listan vilka som var mina favoriter. Som denna. I mitt tycke Ace Wilders bästa bidrag i mello.

Även årets bidrag från Wiktoria var i min smak. Riktigt bra om du frågar mig och även Victoria  med enkel-V.

Det sista bidraget från årets tävling som dyker upp i listan och det gör den en dryg månad efter att tävlingen är avgjord. Benjamin - en klar favorit - både i mello och även i andra låtar som dyker upp lite längre fram.

Det dröjer drygt en månad efter ovanstående låt till det att Miriam dyker in på listan. Det är en lördag och i Nyhetsmorgon framför hon låten ovan. Sedan är jag fast.
I maj månad introduceras jag av mitt stora hjärta via Youtube för de norska storstjärnorna Marcus och Martinus. Och ja, resten är historia som man säger. Jag har kikat på dem i intervjuer och kan inte annat än charmas av dessa små liv. M&M läggs till på listan från Arlanda på väg till Rhodos för att ha lite nya musik att lyssna på på planet. Det gäller både denna och även låt nummer 13. 

Benjamin läggs till listan som låt nummer 12 ifrån ett soligt Rhodos den 29 maj. 

Låt nummer tretton läggs alltså egentligen till innan låt nummer tolv men för att få lite variation har låtarna flyttats om i efterhand.

Den näst mest lyssnade låten 2017 läggs till i listan ifrån en solstol utanför rum 1016 på Sunprime Miramare beach den 31 maj. Tack vare ypperligt wifi lyssnade jag igenom Spotifys Release radar eller någon liknande lista och fastnade OMGÅENDE för denna härliga låt. Riktigt Cornelia-musik.

Samma dag dyker denna låt upp som förslag på Spotify. Och för en schlagernörd som mig går det inte att tacka nej. Den läggs till på stubinen.

Möjligen är detta årets enda bevis på att jag inte enbart lyssnar på gladpop och schlager. Denna låt får jag som rekommendation av min kära sambo sista dagen på semestern den 4 juni. Älskar rytmen. Älskar känslan.

Mest anmärkningsvärt kring denna lilla truddelutt borde nog vara att den fram till den 6 juni är helt okänd för mig. Som den dansbandsfantast jag är skäms jag lite. Nationaldagen firades med fotbollscup för stora hjärtat i Vikingstad och när jag passerar "kiosken" skrålar denna melodi ur högtalarna. Både jag och Andreas minns tydligt hur jag stannar upp, lyssnar och säger - Vad är detta??? Han fångar den på Soundhound och det är början på sommarens kärlekssaga. Den spelades sedan två månader senare på min fina vän Annas bröllop i en helt magisk version.

Sedan Sun is shining är jag hooked på Axweel/\Ingrosso och detta är inte ett undantag. Läggs till i listan den 10 juni.

En av listans mer svårförklarade alster. Måste ha dykt upp i någon form av Releaseradar och fastnat i hörselgången. Såhär i efterhand när jag analyserar det hela är det kanske någon typ av nostalgitripp i form av hög igenkänningsfaktor från Björn Rosenström som det lyssnades flitigt på hösten/vintern 1999.

Den tionde juni läggs även denna låt till. Det är Johanna Toftby, om jag inte missminner mig, som promotar Magnus Carlssons sommardänga och jajamensan, jag lyssnar på de första tonerna och sedan är jag fast.

Listans mest otippade inslag läggs till den 14 juni. En helt vanlig onsdag när vi framåt kvällen sitter och kollar på Youtube på filmer från Skiathos som vi skall åka till om några veckor. Denna återfinns i någon av dem och det sa klick.

Last dance hamnar på listan den sjuttonde juni, en lördag när ögoninflammationen satt stopp för deltagande på Annas möhippa och kvällen spenderas framför Sommarkrysset. Då dyker denna upp och förgyllde en ganska deppig lördagskväll.
Samma kväll i samma sommarkryss uppträder även Martin Stenmarck med denna. En låt som på senare tid har skippats förbi men som under sommaren gick varm.

En av mina absoluta favoriter i svensk musikvärld är Uno Svenningsson och jag ska tack och lov få presentera mer av honom under senare delen av listan som en naturlig del av hans deltagande i Så mycket bättre. Men redan den 18 juni dyker han upp. Med en gammal klassiker. Som ett svar på det inlägg jag publicerade på bloggen den 17 juni fick jag av en speciell person en låt skickad till mig. Denna. Fint. Betydelsefullt.

Ovan nämnda blogginlägg som naket berättade om hur det kändes avslutades med en av de där låtarna som symboliserar så mycket styrka för mig. Som en symbol för att det inte spelar någon roll. Ännu är jag inte knäckt!

Redan innan han tog hem segern i Idol fastnade jag för Kevin Walker. Och det har hunnit bli den första juli 2017 innan jag mitt i packningen inför Skiathos-resan lägger till denna låten med just honom i min 2017-lista.

En månad senare, den första augusti, får denna ta plats i listan. Jill är och har alltid varit en favorit. Detta är inget undantag.

Inte helt rumsrent och efter höstens rörelse absolut inte passande men ändå - denna dök på ett eller annat sätt upp i en lista med förslag på låtar jag kanske skulle gilla. Och ja. På tal om ovanstående information om Björn Rosenström så är den ju inte helt galet. Detta är en version på den där låten som skrålades från balkongerna på Victoria i Alcudia på Mallorca de sista månaderna av 1900-talet.

Den femtonden i den åttonde månaden verkar jag gå in i någon form av Pernilla Wahlgren- mode.
Detta är det första beviset. Paradise, en duett med Emilio. 

Från samma platta som Picadilly circus och en riktig klassiker för oss som inte bara kunde hennes (enda?) hit. 

Någon skiva senare, ytterligare en duett, osäker på med vem?! Kanske också Emilio. Själv var jag i extas när jag hittade dessa gamla pärlor på Spotify.

Det har hunnit bli höstmånad och dag nummer tre när jag på en lista med nya låtar hittar två absoluta favoriter, den första är denna.

Den andra är denna. Det finns egentligen inte så mycket mer att säga. Jag är ganska dålig på artister, har ingen aning om vem det är om den gjort mer musik eller om det är ett "one hit wonder". Men denna gillar jag mycket.

Det är den tjugotredje september, en lördag och Andreas skickar över denna låten i Messenger. Jag älskar den från första stund. Vissa texter fastnar och passar. Det gör denna.

Också en udda fågel i denna lista. Ser ett program som heter Landgång med Anne Lundberg. Programmet har blivit en favorit sedan hon besteg Kilimanjaro. I ett avsnitt gästas hon av Cleo som gör denna låt och jag fastnar. 

I början av oktober ser vi ett program som heter Hitlåten på svtplay. Korta avsnitt som berättar historien bakom stora hitar. En av dem är Big big world med Emilia. Jag hade hela skivan med Emilia och även uppföljaren och går på nostalgitripp bland de gamla favoriterna på Spotify. Bland många favoriter väljer jag ut denna som får finnas med på årets lista. 

Intresset för kungligheter har vi gemensamt och jag är inte heller helt främmande för country. Men riktigt så inne på det som min nya kollega Marianne är jag inte. Majsan som jag brukar kalla henne tog som sin uppgift att lära sina oförstående kollegor konsten bakom country och skickade över denna som youtube-klipp. Jag var inte nödbedd och den fick omgående en plats på listan. 

Behöver inte så mycket förklaring egentligen. Jag gillar Benjamin, jag gillar låten, gunget. Gör mig glad. Punkt. 

Ännu en udda fågel på listan som har oväntad koppling till låten ovan. Det är nämligen under ett avsnitt av Wahlgrens värld som Rose garden spelas i bakgrunden och jag får feeling. På den vägen är det liksom...

Den 21 oktober sänds säsongens första avsnitt av Så mycket bättre och första avsnittet är tillägnat Uno Svenningsson som ni ju nu vet är en stor favorit. Det är svårt att göra honom bättre i mina öron men jag tycker att Icona pop lyckas okej och de får plats i min lista.

Den femte november ser vi en dokumentär om George Micheal och denna gamla favorit för mig ser åter dagens ljus. 

Årets andra bidrag från Så mycket bättre. Jag är svag för både Kikki och Eric Saade och denna kvalificerar sig direkt som en av mina favoriter i årets omgång.

Härmed lovsjunger jag alla de där listorna med förslag på låtar som Spotify producerar. Merparten är skit och helt ute och cyklar men så kommer de där förslagen jag älskar. Som denna. Med en textrad som "allt det som nedtyngar dig" kan man liksom inte annat än älska och bli glad!

Det är inte det första norska inslaget på listan och även denna upptäcks på samma sätt som ovanstående. Sitter på jobbet med en excelfil och lurar i öronen och så dyker detta lyckopiller upp. I kalenderns står den 27 november. 

Jag har förklarat min kärlek till Rasmus Seebach förr och medan jag tagit en välbehövlig paus från jobbet och är hemma och kurerar mig upptäcker jag att han har släppt ett nytt album. Själv förstår jag mig på det danska språket ganska väl och känner till historian bakom Rasmus texter väl och den till denna sången fick mig att gråta så jag kluckade. En av mina absoluta favoriter detta år.

Låt nummer 46 har vissa likheter med låt nummer 39 så till vida att den agerar bakgrundsmusik i ett av avsnitten till Wahlgrens värld, jag har aldrig hört den förr, gillar den och så har den fått sin plats. 

Att det plötsligt dyker upp ännu en nostalgimelodi med Uno får sin förklaring i nästa låt men just denna är en av mina absoluta favoriter och allra bäst var den live på Trägårn i Göteborg i väntan på en Carola-konsert för en himla massa år sedan.

Ni vet vid detta laget att jag gillar Uno. I avslutnings- och tillika hyllningsavsnittet av Så mycket bättre i år mindes man Sven-Erik Magnusson, frontfigur i Sven-Ingvars. Kanske berättar min uppdatering på Instagram från den 22 mars i år allra bäst hur kombinationen kunde göra mig mållös.


Magisk version av Uno. Gåshud varje gång.

Han råkade säga att han lekt med sig själv när han gjort denna låten men det spelar liksom ingen roll. I like it. Erics hyllning till Sven-Erik.

Som det ser ut nu kommer årets lista att avslutas med två Rasmus Seebach-bidrag. Detta. Amazing.

Händer det inget spektakulärt de 50 timmar som återstår av 2017 så är det detta listan kommer att innehålla och på detta sätt som den kommer att avlutas. Med den äran om du frågar mig. 

Och om du som jag är sugen på att lyssna på låtarna om och om och om igen så hittar du hela listan här:Vassego!

Kommentarer

Mest läst: