TEMA: Slentrianmässigt unnande

Hand upp alla som någon gång uttalat någon eller några av följande meningar eller liknande?

- Det ska jag unna mig?
- Jag unnade mig bara!
- Oh så gott det ska jag unna mig när…
- Det hade varit gott att unna sig.

Unna sig är ordet här.
Jag började med GI första gången den 2 januari 2008. Det är nu drygt 2 år sedan. Sedan dess har jag haft perioder där jag har följt GI-dieten mer eller mindre noga. Ibland väldigt strikt. Ibland inte alls. Under de där inte alls perioderna har jag hela tiden varit mycket medveten om vad som är ”rätt” och ”fel” att stoppa i sig, men det har inte hindrat mig. Då har allt eller inget – metoden fått styra. Och just då med betoning på allt.

Trots att jag under dessa perioder verkligen har ätit allt, och då menar jag allt. Matmässigt både kolhydratrik kost och ute/skräpmat, godis, snacks, glass, ja allt, finns det också saker som jag inte har ätit. Det är de där få sakerna som för mig känns extra lyxiga. Som jag ska unna mig när jag har nått min målvikt. Det behöver egentligen inte handla om några extravaganta saker. Det kan vara en speciell sorts glass jag har sett i frysdisken, eller kanske favoriträtten på favoritrestaurangen. Och de där sakerna har jag inte ätit hur mycket annat jag än har vräkt i mig under de där icke-GI perioderna. Under de ”duktiga” perioderna har jag också kunnat unna mig både det ena och det andra men inte just de där sakerna. De där sakerna som jag ska unna mig när jag kommit till målvikten.

Så vad är det då jag har unnat mig under mina duktiga perioder när jag tycker att jag har lyckats med något speciellt eller så? (Jag tillhör dem som inte tycker att man ska belöna sin viktnedgång med mat i och för sig, men ibland kan det inte hjälpas.)

Har ni sett den där hyllan som brukar komma strax innan kassorna i vilken butik man än besöker? Det brukar vara ganska färgglatt, fullt med platsburkar med lock på. I närheten finns det oftast påsar och någon form av verktyg som kallas spade. Jag talar såklart om smågodishyllan.

Smågodis! Det har jag unnat mig! En hel smågodispåse. Det resulterar oftast i att jag efter ca 10 bitar mår illa men ändå fortsätter att äta till påsen är slut och därefter svär över mig själv samt på att ALDRIG mer köpa smågodis utan istället köpa något som känns roligare att unna sig med.

Och så står man där några veckor senare (i bästa fall går det så lång tid) och så tittar man på smågodishyllan och så känner man känslan av att ha en hel påse bredvid sig och mumsa på. Och så tar man en spade, en påse och börjar plocka…. Suck!!! Det är vad jag kallar slentrianmässigt unnande.

Nu ska det bli ändring på det.
Jag har påbörjat en lista. Just nu står det inte så mycket på den:

Våfflor
God glass (smaker som jag inte testat förr)
Maltesers
Thai-mat

Okej, jag erkänner. Våfflor har jag faktiskt ätit under här två åren. Jag gör det varje födelsedag men inte annars.

Denna lista ska jag ha med mig och varje gång jag tänker att jag vill unna mig något och står där vid smågodishyllan, så ska jag istället unna mig något från listan. Och på listan platsar bara verkligt speciella saker. Så att det verkligen blir speciellt att unna sig.

Ikväll till exempel, till Let´s dance, har jag köpt hem glass. Jag har stått och suktat efter denhär glassen många gånger ska ni veta. Det är apelsin/choklad-glass. Jag vet! Jag har lite udda smak, men sån är jag.

Har du funderat över ditt eget unnande, är det slentrianmässigt? Och vad står på din lista över det där sakerna som är lite utöver det vanliga? Kanske ta det nästa gång istället för en lösgodispåse eller nåt annat!

Kram och pepp och en underbar fredagskväll önskar jag er alla.
Glöm inte att rapportera era vägningsresultat. På söndag är det dags att presentera vecka 2!

Kommentarer

 1. På tal om unnande så unnade jag mig något idag. Visserligen hade det inget med mat att göra, men i högsta grad med mig själv o min viktnedgång. När jag började gå ner i vikt hade jag 75kg som delmål och då skulle jag unna mig en make up-rådgivning. Jag nådde det delmålet år 2008.. IDAG var jag där. Lika stolt som jag hade varit då troligen, men ändå.. Jag är väldigt bra på att bestämma mig för belöningar, men de blir aldrig av. Istället blir det slentrianmässiga belöningar såsom nya jeans (som jag ändå hade köpt). Alltså inga speciella saker som jag kan komma ihåg i efterhand. Men denna dagen kommer jag alltid minnas! :)

  SvaraRadera
 2. Smart tänk det där tror jag, att unna sig något riktigt lyxigt (egen definition av lyxigt, vad det än må vara), istället för nått halvdant som man tror att man vill ha, men istället bara mår dåligt av.
  Och apelsin chokladglass, mmm!! Love it. Hoppas du njuter riktigt gott av den ikväll :)

  SvaraRadera
 3. Bra idee, ska kanse börja fila på en sån list! Jag älskar smågodis och det kommer stå på min lista, sura och salta!

  SvaraRadera
 4. Jag har satt upp tre mål med belöningar som jag anser lite lyxiga, nämligen: 3 kg= massage, 5 kg= nya slingor (på salong), och 7 kilo= nya dyra jeans! Däremellan slentrainunnar jag mig tyvärr ganska mycket... Idag unnade jag mig ett choklad eftersom jag gått ner i veckan (hallå motsägelse?)och imorgon tänker jag unna mig lite hemgjord pizza. Jag har precis som du lätt för att slentrianunna mig just mat och godis vilket man ju får slita dubbelt för veckan efter. Måste bli ändring på det! Kram och pepp

  SvaraRadera
 5. jag har en dålig ovana att unna mig för ofta.. ofta blir det godis..
  nu ska jag göra som dig.. skriva en lista sen så när jag väl unnar mig så ska jag stryka på listan så att man får lite olika grejer varje gång.. måste dock fundera på vad jag vill unna mig.. smågodis ja.. glass ja... älskar ju köptårta men det ska INTE stå på min lista.. ha en trevlig kväll

  SvaraRadera
 6. Veckans resultat, minus 1,4 kg, sammanlagt minus 3,8 kg.

  SvaraRadera
 7. Jättebra inlägg & inspiration!

  SvaraRadera
 8. Du är väldigt duktig på att peppa o inspirera! Har tappat 0,6 kg denna veckan. Är rätt nöjd med det. Bra att göra en lista med vad man kan "unna sig" när det gäller mat. Har ätite LCHF i snart 3 år o varit rätt hård men har alltid tillåtit mig att äta Princesstårta när det bjuds (det är ju inte så ofta man blir bjuden på det) o så GOD glass allt ibland.

  SvaraRadera
 9. Jag har nog ett helt motsatt tänkande när det gäller att unna sig idag än vad du har, men jag tror att vi når samma resultat! Det är intressant!

  Tidigare unnade jag mig mat/godis ofta, som belöning för vad som helst. Jag var för snål för att unna mig det jag verkligen ville ha, så istället för Ben & Jerrys dyra glass blev det smågodis eller ICA-glass som gjorde lite för att täcka besattheten efter det jag egentligen ville ha.

  Från XV lärde jag mig ett system, som tar för mycket plats att gå in på här, men i alla fall ledde det till att jag skippade unnande-tänket. Istället tänker jag på vad jag är sugen på och köper det. Så om jag är sugen på korv, ben & jerry-glass, eller paprika - kan vara vad som helst, så köper jag det, i rimlig mängd. Ofta har jag märkt att det jag suktat efter inte smakar så gott som jag förställt mig, så med tiden har mer och mer sug till sötsaker etc försvunnit. Nu blir jag mer sugen på hälsosam mat, ex en god sallad än på godis. Jag köper därför idag mindre och mindre sådant som jag tidigare kunde bli besatt av, för att jag inte köpte det utan skulle vänta till jag kunde unna mig det, för att jag nu märkt att det inte är så speciellt...

  SvaraRadera
 10. Hej Cornelia. Är i seriöst behov av hjälp, råd och peppning från Rivstartarna nu! Jag har skaffat mig ett enveckas prova-på-kort på en träningsanläggning, och nu småpanikar jag :p Har ju aldrig tränat något förr! Du vore en ängel om du kanske bara ville nämna mig och min ångest i ett inlägg på din blogg, och kanske slänga in en länk till mig? :) (http://nyttighetermm.blogspot.com/) Skulle vara så skönt att få hjälp från lite andra bloggare som är mer erfarna i träningsjungeln!

  Hjälper verkligen till med motivationen det här med rivstarten! Återigen tack för det :)

  SvaraRadera
 11. Har precis vägt mig, det är - 0.8 denna vecka.
  (vilken tur, tor minsann att jag avr dene nda som gick upp den första veckan! *s* Men nu är jag på gång!)

  Kram

  SvaraRadera
 12. Hej Cornelia!

  Veckans resultat -1,2 kg totalt 4,2 kg! Väger nu 64,8 kg. Är jättenöjd, trodde kanske att jag skulle stå still efter raset förra veckan.

  Kram Pia

  SvaraRadera
 13. Om jag unnar mig nåt så är det ofta mackor med goda röror på. Bröd kan jag trilla dit på. Utifrån ett tänkande, jamen nu har jag ju kommit så här långt, då spelar inte en smörgås någon roll... Men det gör det ju.

  Vägdag idag. Ytterligare ett kg ner. 71 kg.

  SvaraRadera
 14. Så bra skrivet! Och huvudet på spiken... Jag är nog också sån att jag "unnar mig" lite smågodis ibland, bara för att upptäcka efteråt att det inte var speciellt kul. Speciellt är jag "duktig" på att unna mig lite extra när det är en hel vecka kvar till vägning nästa gång. Och vem är det man lurar?

  Jag avger min veckorapport här och nu, eftersom vi ska resa bort och inte kommer hem förrän i morgon kväll. Då kanske jag glömmer det. Jag har gått ner 0,7 kg den här veckan! Jag känner mig nöjd med det, speciellt som det är den tiden i månaden då det är extra svårt...

  Kram!

  SvaraRadera
 15. Jag har bestämt mig för att unna mig mörk choklad. Jag har lovat (nyårslöfte) att inte äta godis på hela året och jag ska även försöka att utesluta allt fikabröd (utom när jag är bortbjuden för då känner jag mig otrevlig om man inte tar något). Det känns bra att ha bestämt sig för att mörk choklad är OK. Jag tar en bit när andra fikar tex, eller när jag blir vrålsugen på något gott. Den mörka chokladen har även en trevlig bieffekt - man får lite avsmak för allt sött.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Mest läst: