Livsstil och dieter - nyckeln till framgång

För ett par dagar sedan läste jag två inlägg som fick mig att fundera lite. Det ena inlägget fanns hos Anna och handlade om hur hon ändrat sin livsstil så totalt. Förr fanns inget som hette motion i hennes vokabulär medan hon nu får dåligt samvete om hon inte motionerar. Det andra inlägget läste jag hos Viktiga dagar och det handlade om en studie som presenterats som sade sig bevisa att GI/Atkins är den bästa dieten. Just Viktiga dagar ställde sig lite frågande/skeptisk till denna studie, själv skall jag inte uttala mig om studien eftersom jag inte läst den, men dessa två inlägg, det hos Anna och det hos Viktiga dagar fick mig att fundera lite kring att lyckas eller inte lyckas med sin viktminskning.

Ni som följt min blogg under en längre tid vet att jag under 2007 påbörjade dieter av olika slag vid ganska många tillfällen, ofta på måndagar. Vid nåt tillfälle lyckades jag gå ner några kilon men gick sedan upp dem snabbt igen, och då var det naturligtvis ganska tyst på bloggen. För er som läst min vikthistoria vet också att jag under åtta månader 2001-2002 gick ner 24 kilo med Viktväktarmetoden. Kilon som jag då gått upp igen fram till år 2007. Under december 2007 bestämde jag och min sambo oss för att efter årsskiftet påbörja en tid med GI dieten. Vi gick med på GI-viktkoll, planerade och köpte GI-receptböcker. Jag visste nog inte riktigt vad jag kunde förvänta mig. Nog hade man hört att det fanns de som rasat i vikt så nog hoppades man, men efter alla försök under 2007 var jag ganska sval i mina förhoppningar.

Sedan i tisdags har jag nu börjat om igen. Men i ett annat läge, på ett annat sätt än alla omstarter under 2007. För det har ju trots allt gått ganska bra för mig under våren. Och när jag nu startar om är det för att ta den sista tredjedelen av de 22,2 kilona jag skall gå ner totalt. Omstarten är inne på sin 6:e dag och det är grymt tungt. Huvudet värker pga av sockerabstinens, jag är konstant hungrig och sugen, det är en mardröm att passera lösgodishyllan när man är och handlar, ja listan av frestelser kan göras lång. Men oavsett hur lång den blir är det viktiga att alla frestelser och alla svårigheter besegras.
Att jag har klarat 25 veckor under våren känns nu långt bort. Istället känns denna knappa vecka som en hel evighet och med tanke på hur mycket jag tycker att jag lider just nu så är det konstigt att jag inte redan, på dessa sex dagar, har gått ner de resterande 7,6 kilona.

Men jag kommer att lyckas. Varför?
Jo för att jag precis som Anna som jag nämnde tidigare har förändrat min livsstil. Visst har jag fuskat under semestern, men jag har varit medveten om att jag har gjort det och att jag inte kan fortsätta på den linjen i vardagen. Och det tror jag är en av nycklarna till en framgångsrik viktnedgång. Att inse att viktnedgången inte är en tillfällig förändring i livet utan en förändring av livsstil. Och det gäller oavsett vilken diet du väljer. Att den ena dieten skulle vara bättre än den andra tror jag inte heller. Inte generellt i alla fall.
Jag tror att det hela handlar om timing och psykologi. Timing i form av att du skall vara redo. Du skall vara förberedd och du skall vilja klara det. Psykologi just när det gäller viljan. Det är du som bestämmer. Bestämmer om du skall klara det, bestämmer hur du skall klara det. Ingen annan! Och inte heller beror det på vilken diet du väljer...

Imorgon är det ny vecka, nya möjligheter och nu är vi många som bestämt oss. Vi skall klara det, och det kommer vi att göra också!

Kram och pepp
Cornelia

Kommentarer

 1. superduktigt jobbat.. vet inte vad det var med mig idag. hade jättedålig ork att cykla.. iofs kanske man ska ta en vilodag vilket jag inte har gjort.. jag vill ju motionera... men men...
  känner mig lite depp åsså för idag bästämde vi oss nästan helt för att sälja huset.. vi har inte ork, tid eller pengar att dona med det.. å hus faller ju om man inte gör något.. det blir inte billigare med lägenhet men det blir inte heller några oförutsädda utgifter heller åsås måste man inte fixa.. men samtidigt så är det så bra med hus när man har barn... suck.. vet inte hur jag ska känna.. nåja ha en skön kväll å lycka till på jobbet imorrn. snart är du inne i det igen å bara jobbar på.. kram

  SvaraRadera
 2. Bra skrivet! Jag tror på det du skriver om ändrad livsstil.Jag lever helt annorlunda idag mot av för några år sedan. Och det gick ju bra tills semestern kom och man föll in i gamla vanor. Skillnaden mot nu och då är ju att jag vet hur jag ska göra för att lyckas. Man kan äta allt, men inte jämt. Jag är snart nere på "trivselvikt igen. Bloggningen hjälper mig oxå att vara motiverad och jag måste ju passa på att tacka för att du finns där och stöttar.
  KRAM

  SvaraRadera
 3. Hej Cornelia

  Har läst lite idin blogg och jag sitter ungefär i din sits. Har börjat om för typ sjuttioelfte gången men nu känns det annorlunda. Mitt tänk är annorlunda. Denna gången tror jag faktiskt att det går.

  Lycka till

  Jessica

  SvaraRadera
 4. Jag kämpar ju oxå med den j-a vikten.. och har oxå insett att det handlar om livsstil. Mitt problem är att jag är konstant sugen på sötsaker (eller "röd mat" som jag kallar det :-))
  Eller så har jag inte nått botten än) Mitt ätande är en extremt medveten handling...det VET jag om..
  Jaja. Jag ska väga mig på onsdag, får se hur det går..
  KRAM!

  SvaraRadera
 5. Jättebra skrivet. Jag tror att GI är jättebra. Jag tror att Viktväktarmetoden är jättebra. Och jag tror att det finns säkert många andra sätt som är riktigt bra. Det viktiga är att man är riktigt laddad själv. Och att man följer den diet man har valt.

  Allt handlar om motivationen och den skiljer sig ju från var och en. Det som är det viktigaste för alla som vill gå ner i vikt, är att ändra sitt sätt att äta och motionera. Om man gå upp i vikt då gör man något fel och det gäller att hitta "sitt" sätt för att kunna minska i vikt.

  Uj vilket svamel det blev från mig. Jag hoppas du förstår vad jag menar iaf.

  Ha det bra!

  KRAMIS

  SvaraRadera
 6. Du har det rätt!! Det var bra skrivet och håller allt med dig. Det är precis vad jag tycker. Man måste ändra livstil, det är allt.

  Första vecka är jobbigt men det kommer att bli bra.

  * kram *

  SvaraRadera
 7. Bra sagt!
  Du kommer att fixa det!!
  Det ÄR en livsstilsförändring.

  Heja heja heja heja dig!! =)
  *gör vågen*

  Kram

  SvaraRadera
 8. Håller fullständigt med dej! :)

  SvaraRadera
 9. Du kommer säkerligen klara det galant :) men på det du skriver låter det som att du har rätt inställning! det är nog en spärr som finns, att om man klarar en viss tid så kommer det gå bra sen (i alla fall att hoppas på!) Funderar själv att börja med GI, vill gå ner några kilon och så :P ha det bra!

  SvaraRadera
 10. Shit, vad bra skrivet! Att det handlar om timing och psykologi tror jag på till 100% - tyvärr finns ingen motivation hos mig... men den kommer nog... Lycka till med din viktminskning!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Mest läst: