Nya regler i Eurovision?

Jaha då är karusellen Helsingfors igång...

Idag kan Expressen avslöja att man har planer på att låta alla länder kvala in till Eurovision song contest, kanske redan nästa år. Beslutet måste då naturligtvis komma innan finalen i Helsingfors, annars kan det ju bli jäv.

Jag tycker över lag att detta känns som ett mycket vettigt beslut. Varför skall några länder vara direktkvalificerade det är ju inte alls så att länderna garanterat skickar en bra låt året efter bara för att man kommit top 10 året innan. Titta vad vi i Sverige gjorde efter Lenas Det gör ont. (Nej Martin, allt är inte glömt och förlåtet ännu.)

Det är ju dessutom så att det visat sig vara en fördel att vara med i Semin, med vissa få undantag så som exempelvis Lena 2004 är det så att det är semifinalbidrag som brukar hamna på den övre halvan av resultatlistan. Varför? Jo för att folket har fått höra de bidragen två gånger. Och då blir det alltså fördel semifinalbidragen är det så det är tänkt?

Nej fram för två kvalhit och inga direktkvalificeringar. Men då skall inte heller Spanien, Fankrike, Storbritannien och Tyskland vara klara direkt. Bort med det, det de kanske gjort för Melodifestivalen är historia. Det är nya tider nu och jag tror inte vi skall dra upp statistik på hur de har gått för dessa 4 länders bidrag de senaste 5 åren...

Möjligen kan jag tycka att ett land per år skal vara direktkvalificerat (nej mina vänner inte ens jag är så puckad så jag säger att det skall vara Sverige varje år) men kanske föregående års vinnarland. Det vill säga i 9,9 fall av 10 värdlandet. Detta blir då orättvist kan tyckas. Men det är ju faktiskt värdlandet själv som blir drabbat både till det bättre och till det sämre.
1. Man får inte framföra sitt bidrag tillsammans med de andra och har inte fördelen av att ha fått en publik men
2. man riskerar inte heller att åka ut i kvalet och vara tvungen att arrangera en tävlingskväll man själv inte deltar i.

Det kanske bara är jag som skulle tycka det var tråkigt. Vad vet jag, det återstår att se när Svanthe (Stockselius) och de andra högdjuren beslutat klart. Förhoppningsvis innan den 12 maj när det går av stapeln i Finland.

Och då mina vänner är, om jag får som jag vill, en seger för The Ark, den enda garantin för ett deltagande i ESC 2008...

Over and out!

Kommentarer

  1. Hej Mia!

    Jaså, du är en sån där schlagernörd? ;)

    Du får jättegärna visa mina Karlskronabilder här om du hänvisar till att det är jag som tagit dem.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Mest läst: